Római katolikus templom és templompark

Balatonföldvár, 8623, Balatonföldvár Vak Bottyán utca 1.

Az 1944-ben neoromán stílusban, vörös homokkőből épült a vasútállomással szemben található római katolikus templom. A templom 1992-ben harangot, 1993-ban elektromos orgonát kapott. A nyári turisztikai szezonban itt szervezik meg a Földvári Zenei Esték hangversenysorozatot.

Templompark

A Séd-patak melletti parkban látható Seregi József Balaton című carrarai márványból készült alkotása, amelyet a millenium tiszteletére avattak. A parkon átsétálva az 1928-ban épült vasútállomáshoz érünk. Az épület helyi védelem alatt áll.

római katolikus templom a vasútállomás előtti szép parkban áll. A második világháború alatt épült vörös homokkőből, neoromán stílusban. Alapkőletételére 1941-ben került sor. A gyorsított építkezés következtében már 1943-ban, az üres falak között tábori misét tartottak. 

Szentélyének ablakait Szappanyos Béla zamárdi születésű szobrászművész tervei alapján Kondor Béla készítette, és az ő alkotása az oltár feletti feszület is. Kovácsolt vas oltára Farkas Ferenc remeke. Az oltár feletti csodálatos fali freskó a balatonföldvári festőművész, Przudzik József alkotása.

A parkban épült még az egykori Bajor Gizi Szabadtéri Színpad mai nevén Kultkikötő, ahol nyáron színházi előadásokat, koncerteket, irodalmi esteket és kiállításokat rendeznek.

A templom melletti virágágyások közepén látjuk Mészáros Dezső Napba néző nő című mészkő szobrát.