2021-02-26

Kirándulj a Balaton körül, kelj át komppal!

A túlpart csak 8 perc! Kompjainkkal eljuthatsz bárhová a Balaton északi és déli partja között!

Kirándulj a Balaton körül, kelj át komppal!

Csodaszép napos, kirándulásra alkalmas időben, érdemes felfedezni a balatoni települések rejtett kincseit! Kompjáratainkkal kényelmesen és gyorsan eljuthatsz bárhová a Balaton északi és déli partja között!

Hoztunk pár tippet számotokra erre a hétvégére!

Kirándulj egyet a Tihanyi Őrtorony Kilátóhoz, vagy töltődj fel egy kellemes sétával Fonyódon a Panoráma sétányon!

Miért pont ezt a két helyszínt ajánljuk most neked? Olvasd el rövid összefoglalónkat, melytől reméljük kedvet kapsz egy kis kompozásra és kirándulásra!

 

Tihanyi Őrtorony Kilátó

Ha imádod a természetet, kellemesen felfrissülnél és kikapcsolódnál mindenképpen látogass el a Tihanyi Őrtoronyhoz!

A kilátó a Tihanyi-félsziget közepén, a Külső-tótól nyugatra a 216 m magas Apáti-hegyen meseszép természeti könyezetben található. Fa és helyi terméskő felhasználásával készült, mely az egykor ott található római őrtornyokat idézi.

A kilátó négy vasbeton oszlopa bazalttufa burkolatú, rusztikus textúrájú. A 3,5 m-, 7 m- és 10,5 m-es szintek felfelé szélesednek, ezzel is felidézve bennünk az őrtornyokat. A szintek teljesen körbejárhatók, a kilátó teljes magassága pedig 16,5 m.

Északról az Apáti templomtól, nyugat felől sajkodi strandtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi megközelítés az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton érhető el. A kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található.

A kilátóból szinte az egész Balaton látszik: feltárul a nagy kaldera, a Külsó-tó, a kisebb Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred, Délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatjuk meg.

Szaplonczay sétány Fonyód

Ha inkább egy romantikus Balaton-parti sétával pihennéd ki a hét fáradalmait mindenképpen látogass el a fonyódi Panoráma sétányra!

Fonyód-Bélatelepen, a déli part híres villasora előtt található az ún. Panoráma sétány, azaz a Szaplonczay sétány, amely nevét Szaplonczay Manó magyar orvosról, a Bélatelep alapítójáról kapta. A környék villaépületei az 1890-es években épültek, itt állt többek között Huszka Jenő zeneszerző, illetve a Törley család rezidenciája is.

A villasorral szemben alaktották ki a turisták kedvelt helyét a romantikus Panoráma sétányt, amelyről szerelmes pillantásokat vethetünk a kőből faragott padokon megpihenve az egész Balatonra. Itt található Pál Mihály Balatoni szél című szobra is.

Ha pedig megörökítenéd a pillanatot a sétányon található szelfi pontnál megteheted! 

Reméljük kedvet kaptál a hétvégi kiránduláshoz! Ne feledd, az élményhez hajó visz!