2021-03-19

Kirándulj komppal!

A túlpart csak 8 perc! Kompjainkkal eljuthatsz bárhová a Balaton északi és déli partja között!

Kirándulj komppal!

A hétvégén kora tavaszi kicsit hűvös, de szép napsütéses idő várható, érdemes lesz túracipőt húzni és felfedezni a balatoni települések rejtett kincseit!

Kompjáratainkkal kényelmesen és gyorsan eljuthatsz bárhová a Balaton északi és déli partja között!

Előző cikkünkhöz hasonlóan hoztunk nektek pár tippet erre a hétvégére is!

Kirándulj egyet a Csopaki Madárles és Kerékpáros Pihenőhöz, vagy töltődj fel egy kellemes túrával a Töreki Természetvédelmi Tanösvényen!

Miért pont ezt a két helyszínt ajánljuk most neked? Olvasd el rövid összefoglalónkat, melytől reméljük kedvet kapsz egy kis kompozásra és kirándulásra!

 

Csopaki Madárles és Kerékpáros Pihenő

Ha imádod a természetet, kellemesen felfrissülnél és kikapcsolódnál mindenképpen látogass el a Csopaki Madárles és Kerékpáros Pihenőhelyhez!

Igazi családbarát kirándulási célpont a Csopaki strandtól nem messze álló Madárles. Ha szeretnéd minél közelebbről megismerni a térség élővilágát, akkor mindenképpen húzz túracipőt és pipáld ki ezt a helyet is a bakancslistádon. 

A földszintes kialakítású 4,6 méter magas, 66 négyzetméter alapterületű fa építményről kilátás nyílik a balatoni nádasra Paloznak és Alsóörs irányába.

 

 A gyermekek számára is érdekességek olvashatók az információs táblákon, és egy szuper játszótéren is eltölthetik az időt.

 

Közvetlen a nádas mellett áll az úgynevezett “rovarhotel” is, számtalan kis rovar élőhelyének kialakításával.

 

Töreki Természetvédelmi Tanösvény

A Balaton partjától alig pár kilométerre elhelyezkedő Töreki városrész közvetlen közelében egy varázslatos völgy terül el, mely 1994 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. A természeti értékek megőrzése mellett a kirándulni és pihenni vágyóknak is megfelelő környezetet biztosít. Ha kikapcsolódásra vágyunk a friss levegőn, ideális célpont lehet egy balatoni kiruccanásunk során.

 

Mekkora túrákat lehet tenni a Tanösvényen? Van két javaslatunk a számodra!

Hosszú túra: 8,5 km

A túra a tanösvény teljes szakaszát érinti. Az ösvény indítótáblájától 2,6 km-re található a Tóközi-pihenő, ahol érdemes felmenni a madármegfigyelő toronyba. A pihenőtől 700 méterre található a löszfalba vájt gyurgyalag telep, majd a halastó gátján áthaladva a homoki pusztarétre érkezünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Cinege patak völgyére. Innen a tanösvény több állomását érintve, a Cinege-forrást elhagyva folytathatjuk utunkat a 90 éves cseres-tölgyes erdőben. A 2,5 km hosszú erdei szakasz a már korábban érintett Cinege-pihenőhöz érkezik vissza. A pihenőhelytől a tanösvényen, vagy a töreki műút mellett haladva térhetünk vissza az 5,6 km-re lévő parkolóhelyhez.

 

Rövid túra: 2,5 km

A tavak mentén gépkocsival vagy kerékpárral érjük el a Cinege-pihenőt. Innen gyalog tesszük meg a 2,5 km hosszúságú erdei körtúrát. Az útvonal a Cinege-pihenőhöz érkezik vissza. Állomások: Nádas, mocsár, Idős szürkenyár, Halászat, tógazdaság, Tóközi pihenő (2525 m), Fecskepart (3300 m), Mocsár (4840 m), Üde rétek, Cinege forrás, Cinegei pihenő (6000 m), Fűzláp erdő, Üde lomberdő (7000 m).

Válaszd a hosszú, vagy akár a rövid túrát biztosan élményekkel teli kirándulásban lesz részed!

 

Reméljük kedvet kaptál a hétvégi kiránduláshoz! Ne feledd, az élményhez hajó visz!