HU EN DE
2019-02-20

Projektzáró Sajtóközlemény

Mobil lágyiszap eltávolító- és víztelenítő technológia, valamint berendezés prototípusának kifejlesztése

Megvalósult a Balatoni Hajózási Zrt. és konzorciumi partnere, a DIRECT-LINE Kft. közös projektje, melynek keretében kialakításra került egy mobil lágyiszap eltávolító- és víztelenítő technológia, valamint berendezés prototípusának kifejlesztése.

A GINOP-2.1.1-15-2015-00624 azonosítószámú, Mobil lágyiszap eltávolító- és víztelenítő technológia, valamint berendezés prototípusának kifejlesztése elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt során, egy olyan nagy hatékonyságú, komplex iszapkotró és víztelenítő technológia és berendezés prototípus került kifejlesztése, amely valós időben képes a kotrás során keletkező híg zagyot olyan mértékben vízteleníteni, hogy az úszó létesítménnyel tetszőleges távolságra szállítható konzisztenciájú legyen.

A kifejlesztett technológiai rendszer lehetővé teszi a lágyiszap gyors és gazdaságos eltávolítását az érintett mederrészekből, hozzájárulva ezzel a vízminőség javításához, a fenntarthatósághoz és a turisztikai szempontból optimális mederviszonyok megteremtéséhez.

A kutatási-fejlesztési tevékenység eredményeként egy olyan új iszap kotró-víztelenítő-továbbító mobil rendszer került kifejlesztésre, amely a Balaton minden pontján bevethető, és valós idejű iszap víztelenítést végez, azaz nincs szükség a kotrási zagy átmeneti tárolására. Ezáltal a Balaton teljes felületén, strandokon, kikötőkben, szennyezett vízfolyások torkolatai előtti területeken végezhető a művelet - szemben a jelenlegi állapottal, amikor a Balatonnak csak mintegy 10%-án végezhető (potenciálisan) hidro-mechanizációs vékonyréteg-kotrás. Legalább 88 strandról összességében 40-45 tonna foszfor is eltávolításra kerülhet, amely jelentős tétel a tó vízminőségének javítása szemszögéből.

A hazai hasznosításon túl a technológia és/vagy a komplex szolgáltatás alkalmas hasonlóan sekély vizű, iszapolódással érintett külföldi tavak kezelőinek történő értékesítésre is.

Megvalósítási időszak: 2016.09.08-2018.12.31.

További információ kérhető:
gaal.szabolcs@rekontir.hu